Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mój debiut :)))
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 83
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 71
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 83
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 71
Składniki
królika po porcjować (głowa, kręgosłup i ścinki mięsa można użyć do żurku lub na rosół). Mięso natrzeć solą i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pieprzem i ziołami. W misce wymieszać olej z butelką wina, liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem, trochę soli i pieprzu (pamiętajmy że mięso jest już posolone). W misce układamy warstwę mięsa zalewamy marynatą kolejną warstwę mięsa i znowu zalewamy marynatą tak żeby całe mięso było przykryte marynatą. Odstawiamy na ok 12 godzin w chłodne miejsce.
Mięso wyjmujemy z marynaty i obsmażamy z obu stron na ostrym ogniu, żeby ścięło się białko i układamy na blaszce, na mięso kładziemy cebule pokrojoną w plasterki. Mięso podlewamy marynatą, Blachę przykrywamy szczelnie folia aluminiowa. Pieczemy w piekarniku ok. 1,3 godziny w 180 stopniach. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i przelewamy powstały sos do rondelka. Królika jeszcze wkładamy do piekarnika żeby się przyrumienił na ok 30-40 min.
Rondelek z sosem podgrzewamy dodajemy mąkę i mieszamy żeby nie powstały grudki, następnie dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku. Gotowego królika polewamy sosem i podajemy z ziemniakami i buraczkami. Smacznego