Pieczony camembert z paróweczkami w cieście francuskim

Pieczony camembert z paróweczkami w cieście francuskim
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Pieczony camembert z paróweczkami w cieście francuskim to kolejna fenomenalna przystawka na przyjęcia ze znajomymi. Prosta w przygotowaniu, a wygląda bardzo efektownie. Każdy fan camemberta będzie w siódmym niebie ;) .

Składniki

  • 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu
  • 6-8 parówek
  • duże opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • 1/2 papryczki chili
  • sezam (u mnie biały i czarny)
  • 1 rozkłócone jajko
  • około 1 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od przygotowania sera. Papryczkę chili drobno siekamy. Następnie wyciągamy ser z opakowania, odcinamy jego górę i dodajemy posiekaną papryczkę, natkę pietruszki i świeżo mielony pieprz. Ser przykrywamy i umieszczamy spowrotem w drewnianym pudełku (dzięki temu nie wypłynie). Później kładziemy go na środku wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

  2. Następnie zabieramy się za parówki. Każdą z nich dzielimy na 4 mniejsze kawałki. Później rozwijamy ciasto francuskie i wycinamy z niego paski o szerokości naszych kawałków parówek i około 6 cm długości. Każdą parówkę owijamy w ciasto i układamy dookoła sera w dwóch rzędach – nie muszą być dokładnie i ładnie poukładane, u mnie niektóre były po skosie i dzięki temu potrawa ładniej wyglądała.

  3. Parówki w cieście smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.

  4. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem i pieczemy około 30-35 minut, aż ładnie się zezłocą.

    Podajemy gorące, najlepiej w towarzystwie dobrego wina :D

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 12 czerwca
Takie smakołyki to ja lubię, pycha :D
thogrin 18 lipca
Nom... zwłaszcza impregnat grzybobójczy z drewnianego opakowania serka - pyszotka, mniam mniam mniam
Składniki
  • 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu
  • 6-8 parówek
  • duże opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • 1/2 papryczki chili
  • sezam (u mnie biały i czarny)
  • 1 rozkłócone jajko
  • około 1 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • świeżo mielony pieprz
Składniki