pieczony boczek z musztardą

pieczony boczek z musztardą
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
ja robiłam z 1 kg boczku ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić z większej ilości :) po upieczeniu zostało 68 dkg :)

Składniki

  • 1 kg surowego boczku
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, majeranek
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy

Przygotowanie

  1. mięso umyć i przekroić wzdłuż przez środek, nie dokrawając do końca tak aby powstał długi płat mięsa. Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem z obu stron. Natrzeć przyprawami z obu stron. Tą część, którą będziemy zawijać do środka posmarować musztardą. Ściśle zawijać boczek, następnie obwiązać sznurkiem lub nićmi. Przełożyć do naczynia żaroodpornego przykrywanego. Piec w 180 stopniach ok. 90 minut.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 23 marca 2013
Pyszna wędlinka , taką mogę jeść na okrągło - twój boczuś jest wyjątkowo chudziutki i pyszniutki :)))... Czytaj całość »
Pyszna wędlinka , taką mogę jeść na okrągło - twój boczuś jest wyjątkowo chudziutki i pyszniutki :))) pozdrówka
Kurka_domowa 23 marca 2013
Pyszności :)
Konto usunięte 23 marca 2013
Robię taką roladę lecz bez musztardy jakoś mnie nie olśniło żeby jej użyć. Teraz po zobaczeniu Twojej... Czytaj całość »
Robię taką roladę lecz bez musztardy jakoś mnie nie olśniło żeby jej użyć. Teraz po zobaczeniu Twojej roladki jestem pewna że w najbliższym czasie boczek zrobię właśnie tak bo musztarda z pewnością dodaje mu pikanterii:-))5 dużaaaa
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg surowego boczku
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, majeranek
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
Składniki