Pieczony boczek

Pieczony boczek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepyszny boczek, w lekkiej czosnkowo-majerankowej marynacie. Idealnie pasuje do kromki chleba. Polecam.

Składniki

  • około 1,5 kg surowego boczku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżka majeranku,
  • około 1 szklanki wody,
  • 1 płaska łyżka pieprzu czarnego w ziarnach,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe.

Przygotowanie

  1. Zgrabny kawałek boczku solimy i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz majerankiem.

    Tak zamarynowany boczek odstawiamy na noc.
    Boczek wykładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę, dodajemy pozostałe przyprawy.
    Pieczemy pod przykryciem około godziny, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 30 minut aż się ładnie zarumieni.
    Boczek podajemy na gorąco lub na zimno.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (6)

Docherro 09 września 2019
Taki uwielbiam,pyszny ,ten aromat,ale niestety nie mogę:)
ElMar 09 września 2019
Wygląda smakowicie:)
slodkisentyment 10 września 2019
Świetny. Chętnie bym zjadła :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • około 1,5 kg surowego boczku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżka majeranku,
  • około 1 szklanki wody,
  • 1 płaska łyżka pieprzu czarnego w ziarnach,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe.
Składniki