Pieczone ziemniaki Polonezy

Pieczone ziemniaki Polonezy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Takich ziemniaków jeszcze nie jedliście, rozpływają się w ustach. Ziemniaki nadziewane i upieczone w piekarniku, również można upiec na grillu. Ziemniaki są codziennie w naszej diecie, przeważnie jemy gotowane, czasami mamy ochotę na coś nowego i wyjątkowo smacznego. Proponuje ziemniaki które zamieniają się w prawdziwy przysmak.

Składniki

  • 8 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 10 dag sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do ziemniaków

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i łyżeczką robimy otwór. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz przyprawą do ziemniaków. Pieczemy 30 minut w 180°C.

  2. 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy bardzo drobno pokrojony boczek oraz pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Pod koniec dodajemy ketchup oraz musztardę, chwilkę smażymy i gotowym farszem napełniamy każdy otwór w upieczonych ziemiankach.

  3. 3. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ziemniaków.
    4. Chwilkę zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.

  4. 5. Gotowe.
    6. Smacznego.

Komentarze do przepisu (10)

smaker 29 lipca
Wyglądają pysznie!
Nevermore 29 lipca
Fajny przepis z pysznymi dodatkami :)
fafiatko 29 lipca
Fajne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 8 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 10 dag sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do ziemniaków
Składniki