Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Uwielbiam pieczone ziemniaczki, zwłaszcza ziemniaki młode. Jako rodowita Wielkopolanka, czyli klasyczna poznańska pyra, lubię i jadam ziemniaki pod każdą postacią. Ale chyba najbardziej lubię ziemniaki w czystej formie – młody ziemniak z masłem i koperkiem, popity kefirem lub maślanką, to danie najprostsze z prostych, a równocześnie poezja smaku!

Składniki

  • ziemniaki w skórkach – u mnie to młode ziemniaczki z własnego ogrodu
  • oliwa z oliwek lub zamiennie – dowolny olej
  • świeżo mielony pieprz i gruba sól
  • gałązki dowolnych świeżych ziół (zimą użyj ziół suszonych) – rozmaryn, tymianek, szałwia, estragon, oregano lub inne
  • opcjonalnie – jakiś pasujący sos i zielenina do podania

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 180-200 stopni, góra/dół.

  2. Wybierz ładne, zdrowe ziemniaki bez skaz. Wyszoruj je porządnie, a jeśli są bardzo stare (wiosną) – obierz ze skórki. Moje są młodziutkie i pyszne, więc nie obieram, a tylko kroję w połówki, ćwiartki lub ósemki, zależnie od wielkości ziemniaka.

  3. Pokrojone ziemniaki włóż do dużej miski. Dodaj duży chlust oliwy, listki świeżego tymianku (lub inne wybrane zioła, w zimie suszone), nieco świeżo mielonego pieprzu i posyp wszystko grubą solą. Ilość? Na wyczucie.

  4. Dodaj gałązki świeżych ziół, co tam masz – rozmaryn, tymianek, szałwię. Wymieszaj wszystko, najlepiej dłonią. I wyłóż na blaszkę wymoszczoną papierem do pieczenia lub obficie wysmarowaną tłuszczem.

  5. Równomiernie porozkładaj gałązki świeżych ziół. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut (warto przemieszać w połowie czasu pieczenia).

  6. Ziemniaki pieczone najlepiej podać zaraz po wyjęciu z piekarnika – wtedy smakują najlepiej. Są pyszne, uwielbiam je przyrządzać i jeść! Bardzo dobrze smakują podane z sosem tahini, tzatyki lub innym ulubionym sosem pasującym do pieczonych warzyw.

Składniki
  • ziemniaki w skórkach – u mnie to młode ziemniaczki z własnego ogrodu
  • oliwa z oliwek lub zamiennie – dowolny olej
  • świeżo mielony pieprz i gruba sól
  • gałązki dowolnych świeżych ziół (zimą użyj ziół suszonych) – rozmaryn, tymianek, szałwia, estragon, oregano lub inne
  • opcjonalnie – jakiś pasujący sos i zielenina do podania
Składniki