Pieczone szparagi w szynce serrano

Pieczone szparagi w szynce serrano
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Sezonowo ,smacznie i zdrowo. Typowa hiszpańska przystawka.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 plastrów szynki serrano
  • 12 zielonych szparagów
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Ze szparagów usuwamy zgrubiałe końcówki ,obcinając je. Następnie obtaczamy je w połowie oliwy z oliwek ,owijamy każdy w połowę plastra szynki i umieszczamy na blaszce. Pozostałą częścią oliwy ,przy pomocy pędzelka silikonowego ,smarujemy owinięte szparagi i oprószamy solą i pieprzem. Zapiekamy 10 min ,podajemy z sosem aioli.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 30 kwietnia 2015
Smaczna przystawka:)Czas na szparagowy sezon:)
Futka 30 kwietnia 2015
Znakomite szparagi! Prezentują się obłędnie :D <3 Pozdrawiam serdecznie :)
monikagotuje 02 maja 2015
Szybki i smaczny przepis jutro wypróbuje na obiadek,pozdrawiam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 plastrów szynki serrano
  • 12 zielonych szparagów
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz
Składniki