Pieczone sajgonki z ryżem i kukurydzą

Pieczone sajgonki z ryżem i kukurydzą
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kobi
Doskonała przekąska doprawiana sosem kebab gyros i podawana z sosem salsa mexicana

Składniki

  • 10 płatków papieru ryżowego
  • 100 g brązowego ryżu
  • 80 g (5 łyżek) kukurydzy konserwowej
  • 1 pomidor
  • 1 małą cebula
  • 3 łyżki sosu kebab - gyros (łagodny)
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sos salsa mexicana

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotującego się ryżu dodać curry oraz sól. Kiedy ryż lekko ostygnie, wymieszać go z kukurydzą, pokrojonym w kostkę pomidorem, pokrojoną drobno cebulą oraz sosem kebab - gyros

  2. Płatki papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie i położyć na desce. Na środek każdego z nich dać 2 - 3 łyżki farszu. Boki papieru ryżowego zawinąć do środka (na farsz), a następnie całość zwinąć w rulon.

  3. Sajgonki piec 10 minut w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.

    Podawać z sosem salsa mexicana.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 23 sierpnia 2018
Zgłodniałam
GREGORHSPEED 23 sierpnia 2018
Świetne połączenie <3 A ten sos, to strzał w 10tkę <3
Składniki
  • 10 płatków papieru ryżowego
  • 100 g brązowego ryżu
  • 80 g (5 łyżek) kukurydzy konserwowej
  • 1 pomidor
  • 1 małą cebula
  • 3 łyżki sosu kebab - gyros (łagodny)
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sos salsa mexicana
Składniki