Pieczone pierogi z tuńczykiem

Pieczone pierogi z tuńczykiem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Potrawy z ciasta francuskiego są szybkie w przyrządzeniu. Pieczone pierogi z tuńczykiem mogą być podane i na ciepło, i na zimno. Świetnie smakują też z kubkiem gorącego, czerwonego barszczu.

Składniki

  • Ciasto francuskie - 2 opakowania (po 275 g)
  • Tuńczyk - w oleju - 2 puszki
  • Jaja ugotowane na twardo - 4 szt.
  • Jaja - 2 szt. (surowe)
  • Cebula czerwona - 1 szt.
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Kapary - 1 łyżka
  • Śmietana 18% - 2 łyżki
  • Sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Kapary drobno kroimy i łączymy z osączonym z oliwy tuńczykiem, jajkami pokrojonymi w kostkę, jednym surowym jajkiem, podsmażoną cebulą, śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Każde ciasto francuskie kroimy na 15 kwadratów. Nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi tworząc trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Składniki
  • Ciasto francuskie - 2 opakowania (po 275 g)
  • Tuńczyk - w oleju - 2 puszki
  • Jaja ugotowane na twardo - 4 szt.
  • Jaja - 2 szt. (surowe)
  • Cebula czerwona - 1 szt.
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Kapary - 1 łyżka
  • Śmietana 18% - 2 łyżki
  • Sól, pieprz - do smaku
Składniki