Pieczone pierogi z sosem czosnkowo- ogórkowym

Przepis dnia 2011-04-10
Pieczone pierogi z sosem czosnkowo- ogórkowym
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: joagula
Na każdą okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozmieszać z połową mleka i odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę ze wszystkimi pozostałymi składnikami, dodać wyrośnięte drożdże, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  2. FARSZ: Mięso upiec z przyprawami, następnie posiekać lub zmiksować. Kapustę ugotować, odcedzić i posiekać. Wszystko razem wymieszać i doprawić.

  3. SOS: Ogórek zetrzeć na dużych oczkach, dodać posiekany czosnek.Całość wymieszać z jogurtem.

  4. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować. Wycinać kółka. Na środek każdego nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi widelcem. Pierogi układać na nasmarowaną olejem blachę i piec przez ok 20min na 180°C

  5. Upieczone pierogi podawać z sosem.

Komentarze do przepisu (11)

natasza 03 kwietnia 2011
uwielbiam a z farszem z jajek znany jest ten przepis jako ,, pierogi dominikańskie,,
Kurka_domowa 03 kwietnia 2011
Dla mnie poproszę podwójną porcję, bo zgłodniałam na samą myśl o Twoich pierożkach - wędruje do ulubionych :)
wioleta333 04 kwietnia 2011
napewno pyszne mniam ...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki