Pieczone pierogi z mięsem

Pieczone pierogi z mięsem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mole3
Będąc w Toruniu w czasie wakacji, jedliśmy przepyszne pieczone pierogi, a dziś próbowaliśmy przywołać ten smak. Mniam!

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka pszenna + mąka orkiszowa, po 25 dkg + kilka łyżek pszennej
  • drożdże, 5 dkg
  • cukier, 1/2 łyżeczki
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • ciepła woda, ok. szklanki
  • oliwa, 3 łyżki
  • Farsz: mięso z rosołu - 2 udka z kurczaka,szponder,kość ze schabu
  • jarzyny z rosołu - 2 marchewki, 2 pietruszki,1 por, kawałek selera
  • cebula suszona, 3 łyżeczki
  • CZOSNEK GRANULOWANY, 2 łyżeczki
  • jajko
  • Bułka tarta, ewentualnie
  • sól,pieprz, do smaku
  • oregano, słonecznik, do posypania
  • rozbełtane jajko, do posmarowania

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z 1/2 szklanki wody, kilku łyżek mąki pszennej, cukru i drożdży zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę mąki i wody - wyrabiać ciasto. Dodać oliwę, wymieszać i przełożyć na stolnicę. Wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki.

  2. Farsz: Mięso obrać z kości, razem z jarzynami przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać przyprawy, jajko i ewentualnie bułkę tartą, jeśli masa będzie zbyt rzadka.

  3. Ciasto wałkować na grubość do 1/2 cm. Wycinać duże koła, nakładać farsz i zlepiać. Posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypać oregano lub nasionkami słonecznika.

  4. Piec 20 minut w temp. 190 stopni, grzałki góra-dół.

  5. Podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem ketchupu lub innych zimnych sosów do mięs.

  6. Smacznego!

Komentarze do przepisu (6)

wz31 12 listopada 2011
Kość ze schabu ???
Konto usunięte 12 listopada 2011
Bardzo smaczny sposób na wykorzystanie mięska i jarzyn z rosołu . Smaczny kolejny obiadek zapewniony . Super .
NATIE 13 listopada 2011
Swietny przepis... nigdy nie robilam pasztecikow/pierogow z miesem, wiec czas sprobowac.Czy mozna zastapic... Czytaj całość »
Swietny przepis... nigdy nie robilam pasztecikow/pierogow z miesem, wiec czas sprobowac.Czy mozna zastapic wiepzowine wolowina?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • mąka pszenna + mąka orkiszowa, po 25 dkg + kilka łyżek pszennej
  • drożdże, 5 dkg
  • cukier, 1/2 łyżeczki
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • ciepła woda, ok. szklanki
  • oliwa, 3 łyżki
  • Farsz: mięso z rosołu - 2 udka z kurczaka,szponder,kość ze schabu
  • jarzyny z rosołu - 2 marchewki, 2 pietruszki,1 por, kawałek selera
  • cebula suszona, 3 łyżeczki
  • CZOSNEK GRANULOWANY, 2 łyżeczki
  • jajko
  • Bułka tarta, ewentualnie
  • sól,pieprz, do smaku
  • oregano, słonecznik, do posypania
  • rozbełtane jajko, do posmarowania
Składniki