Pieczone koreczki z bakłażanów i pomidorów

Pieczone koreczki z bakłażanów i pomidorów
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Idealna przekąska

Składniki

  • 500 g pomidorów
  • 250 g sera mozzarella
  • 2 bakłażany ( 500 g )
  • 4 łyżki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • listki bazylii
  • olej dla blachy

Przygotowanie

  1. Pomidory po umyciu i usunięciu nasad ogonków razem z serem pokroiłem w plasterki.
    Naoliwiłem blaszkę. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 250 stopni C.

    Bakłażany umyłem, oczyściłem, pokroiłem w plastry grubości palca, obtoczyłem w mące.
    Smażyłem na rozgrzanym oleju przez 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, osączyłem na papierowym ręczniku , doprawiłem solą i pieprzem.
    Rozłożyłem je na blaszce, każdy kawałek przykryłem plastrem pomidora i sera.

    Koreczki zapiekałem przez 15 minut na środkowym poziomie piekarnika, nawiew 220 stopni C. Podałem ugarnirowane listkami bazylii.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 12 maja 2016
Wspaniała, finezyjna i bardzo smakowita propozycja :)
ciacho50 13 maja 2016
Pyszne, bardzo lubię takie warzywne dania -:)
Obserwator 13 maja 2016
Bardzo szybko się przygotowuje a smakuje wybornie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g pomidorów
  • 250 g sera mozzarella
  • 2 bakłażany ( 500 g )
  • 4 łyżki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • listki bazylii
  • olej dla blachy
Składniki