Pieczona karkówka na kanapki:

Pieczona karkówka na kanapki:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Coraz rzadziej kupuję gotowe wędliny w sklepie. Wolę sama przygotować coś smacznego jak np pieczona karkówka, szynka czy schab.Wymaga to trochę cierpliwości ale się opłaca i rodzinka zawsze zadowolona.

Składniki

  • 2 kawałki karkówki po około 1,5 kg każda
  • Marynata:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki czerwonego wina lub bulionu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej, słodkiej papryki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyzeczki grubej, soli morskiej
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 6 listków laurowych
  • 5 kulek ziela
  • 4 gałąki świeżego rozmarynu

Przygotowanie

  1. Olej, wino i przyprawy dokładnie wymieszać.
    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Przelać do naczynia, w którym będziemy piekli karkówkę i dokładnie obtoczyć ją w marynacie ze wszystkich stron. Nakłuć szpikulcem by przyprawy mogły głębiej wejść w mięso.
    Wstawić do lodówki na trzy dni. Obłożyć świeżymi gałązkami rozmarynu.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec karkówkę około 2,5 godziny, często ją obracając i polewając wytworzonym sosem.
    Można też podlewać winem lub bulionem.
    Jeżeli karkówkę chcemy przeznaczyć na kanapki, kroimy w plastry dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 07 października
Pyszna:)
Składniki
  • 2 kawałki karkówki po około 1,5 kg każda
  • Marynata:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki czerwonego wina lub bulionu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej, słodkiej papryki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyzeczki grubej, soli morskiej
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 6 listków laurowych
  • 5 kulek ziela
  • 4 gałąki świeżego rozmarynu
Składniki