Pieczona karkówka:

Pieczona karkówka:
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: helenapon
Na świątecznym stole nie może zabraknać domowych pieczeni. Przyrządzam je na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami.

Składniki

  • około 2 kg karkówki
  • Marynata:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina (można zastąpić bulionem)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej, słodkiej papryki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki gubej soli morskiej
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 6 liści laurowych
  • 5 kulek ziela

Przygotowanie

  1. Olej, wino i przyprawy dokładnie wymieszać.
    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Przelać do naczynia, w którym będziemy piekli karkówkę i dokładnie obtoczyć ją w marynacie ze wszystkich stron. Nakłuć szpikulcem by przyprawy mogły głębiej wejść w mięso.
    Wstawić do lodówki na trzy dni.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec karkówkę około 2,5 godziny, często ją obracając i polewając wytworzonym sosem.
    Można też podlewać winem lub bulionem.
    Jeżeli karkówkę chcemy przeznaczyć na kanapki, kroimy w plastry dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Składniki
  • około 2 kg karkówki
  • Marynata:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina (można zastąpić bulionem)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej, słodkiej papryki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki gubej soli morskiej
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 6 liści laurowych
  • 5 kulek ziela
Składniki