Pieczona ciecierzyca z przyprawą gomasio - pyszna przekąska zamiast chipsów

Pieczona ciecierzyca z przyprawą gomasio - pyszna przekąska zamiast chipsów
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Do przygotowania tej potrawy zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz na gomasio, czyli sól sezamową. Pieczona w przyprawach ciecierzyca to fenomalna przekąska i zdrowy zamiennik chipsów czy krakersów. Ciecierzyca obniża ciśnienie, ma niski indeks glikemiczny. Natomiast przyprawa gomasio to również same zalety i co najważniejsze pozwala znacznie obniżyć ilość soli wykorzystywanej do przygotowania potraw.

Składniki

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 czubate łyżeczki sezamowej przyprawy gomasio
  • 1/2 kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę opłukać, zalać wodą tak, żeby ok 7 cm wody było ponad ciecierzycą.

    Dodać sodę i zostawić najlepiej na całą noc.

    Po tym czasie odlać wodę, zalać świeżą i gotować do miękkości, nie rozgotować.

  2. Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z olejem i przyprawami, wysypać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-45 minut, aż kuleczki wyraźnie się zrumienią i będą chrupiące.

  3. Dobrze jest zaglądać do piekarnika i zamieszać co jakiś czas.

Komentarze do przepisu (2)

ewka16 15 października
rewelacja !
SprytnaChochla 16 października
Super! Świetna i zdrowa przekąska
Składniki
  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 czubate łyżeczki sezamowej przyprawy gomasio
  • 1/2 kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Składniki