Pieczona biała kaszanka w gęsiej skórze.

Pieczona biała kaszanka w gęsiej skórze.
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Miesiąc Listopad, to miesiąc dla potraw z gęsiny. Ja postanowiłam zrobić danie wykorzystując skórę z gęsi. Zrobiłam taką upieczoną w skórze gęsi, białą kaszankę. Farsz może każdy sobie zmodyfikować według tego jaki lubi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie farszu:

    Ja wykorzystałam wywar z gotowania mięs do pasztetu. Odmierzamy 4 szklanki wywaru i doprowadzamy go do zagotowania się. W między czasie wsypujemy do miseczki 1 szklankę kaszy gryczanej i 1 szklankę kaszy jęczmiennej. Kasze płuczemy w zimnej bieżącej wodzie, odcedzamy z wody i dodajemy do gotującego się wywaru, dodajemy również sos z ostrych papryczek, pieprze, sól. Gotujemy ciągle mieszając do momentu kiedy kasze zaczną pęcznieć a wywar będzie robić się gęstszy. W takim momencie kończymy parzenie kasz, kasze pod przykryciem same dojdą w czasie 30 minut. Po 30 minutach dodajemy do kasz pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy kasze i studzimy.

  2. Wykonanie białej kaszanki w skórze gęsi:

    Zdjętą, opłukaną, wyczyszczoną skórą rozkładamy na desce, osuszamy papierowymi ręczniczkami z obu stron.

  3. Nakładamy ostudzony farsz na skórę i zawijamy w rulon. Obszywamy nicią bok i wzdłuż skóry, w razie potrzeby dopełniamy farszem przez jeszcze nie zaszyty bok rulonu i po napełnieniu najlepiej jest niezaszyty bok zawiązać przędzą wędliniarską.

  4. Tak przygotowaną nadzianą w skórę kaszankę nacinamy ostrożnie na górze ostrą żyletką.

  5. Podsmażamy ją z każdej strony na patelni.

  6. Podsmażoną kaszankę wkładamy do formy do pieczenia, wlewamy wytopiony tłuszcz i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Możemy podczas pieczenia kilka razy polać wytopionym tłuszczem.

  7. Upieczoną kaszankę podajemy z ukiszonym ogóreczkiem.

  8. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 17 listopada 2017
O ja! To je to! Chcem <3 Normalnie jak z bajki <3 Mariolu, zapisuję się na dania abonamentowe do Ciebie <3
bozka44 17 listopada 2017
Specjalnie sie musialam zalogowac, aby stwierdzic, ze narobilas mi takiego smaka jak cholera!! na pewno zrobie, moze... Czytaj całość »
Specjalnie sie musialam zalogowac, aby stwierdzic, ze narobilas mi takiego smaka jak cholera!! na pewno zrobie, moze do kaszy bym jeszcze dodala jakies kawalki tlustego boczku i sloninki - to tak na marginesie :-) Niesamowite danie ! Bravo Ty ! Napisz no mi jeszcze Mariola, jak sie obdziera ges ze skory :-) i czy to jest trudne...
Docherro 17 listopada 2017
Cudowna i przepyszna...kradnę przepis:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki