Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miesiąc Listopad, to miesiąc dla potraw z gęsiny. Ja postanowiłam zrobić danie wykorzystując skórę z gęsi. Zrobiłam taką upieczoną w skórze gęsi, białą kaszankę. Farsz może każdy sobie zmodyfikować według tego jaki lubi.
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 37
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 54
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 676
Szybka i smaczna
Odsłon: 11235
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 282
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 37
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 54
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 676
Szybka i smaczna
Odsłon: 11235
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 282
Składniki
Przygotowanie farszu: Ja wykorzystałam wywar z gotowania mięs do pasztetu. Odmierzamy 4 szklanki wywaru i doprowadzamy go do zagotowania się. W między czasie wsypujemy do miseczki 1 szklankę kaszy gryczanej i 1 szklankę kaszy jęczmiennej. Kasze płuczemy w zimnej bieżącej wodzie, odcedzamy z wody i dodajemy do gotującego się wywaru, dodajemy również sos z ostrych papryczek, pieprze, sól. Gotujemy ciągle mieszając do momentu kiedy kasze zaczną pęcznieć a wywar będzie robić się gęstszy. W takim momencie kończymy parzenie kasz, kasze pod przykryciem same dojdą w czasie 30 minut. Po 30 minutach dodajemy do kasz pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy kasze i studzimy.
Wykonanie białej kaszanki w skórze gęsi: Zdjętą, opłukaną, wyczyszczoną skórą rozkładamy na desce, osuszamy papierowymi ręczniczkami z obu stron.
Nakładamy ostudzony farsz na skórę i zawijamy w rulon. Obszywamy nicią bok i wzdłuż skóry, w razie potrzeby dopełniamy farszem przez jeszcze nie zaszyty bok rulonu i po napełnieniu najlepiej jest niezaszyty bok zawiązać przędzą wędliniarską.
Tak przygotowaną nadzianą w skórę kaszankę nacinamy ostrożnie na górze ostrą żyletką.
Podsmażamy ją z każdej strony na patelni.
Podsmażoną kaszankę wkładamy do formy do pieczenia, wlewamy wytopiony tłuszcz i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Możemy podczas pieczenia kilka razy polać wytopionym tłuszczem.
Upieczoną kaszankę podajemy z ukiszonym ogóreczkiem.
Smacznego!!!