Pieczeń z mięsa mielonego

Pieczeń z mięsa mielonego
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: madzikcho
Pieczeń z mięsa mielonego to potrawa, która często gości na naszych świątecznych stołach. Ale świetnie sprawdzi się również jako domowa wędlina, czy w grubszych plastrach podana z sosem jako danie obiadowe.

Składniki

  • mięso mielone, 1 kg (ulubione)
  • cebula, 1 szt. (duża)
  • czosnek, 3 ząbki
  • jajko, 2 szt.
  • bułka, 1 szt. (czerstwa)
  • majeranek, 1 garść
  • papryka ostra, 1 łyżeczka
  • natka pietruszki, 1 pęczek
  • czarnuszka, 2 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku
  • masło, 1 łyżka (do smażenia) + do smarowania formy

Przygotowanie

  1. Bułkę moczymy w wodzie.

  2. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżce masła, pod koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek.

  3. Mięso mielone przekładamy do dużej miski.

  4. Następnie dodajemy zeszkloną cebulę, odciśniętą bułkę, jajka, pokrojoną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.

  5. Keksówkę smarujemy miękkim masłem i wykładamy do niej masę mięsną, dobrze ją dociskając i wygładzając łyżką powierzchnię.

  6. Na wierzchu posypujemy czarnuszką.

  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 70 min.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 07 listopada 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • mięso mielone, 1 kg (ulubione)
  • cebula, 1 szt. (duża)
  • czosnek, 3 ząbki
  • jajko, 2 szt.
  • bułka, 1 szt. (czerstwa)
  • majeranek, 1 garść
  • papryka ostra, 1 łyżeczka
  • natka pietruszki, 1 pęczek
  • czarnuszka, 2 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku
  • masło, 1 łyżka (do smażenia) + do smarowania formy
Składniki