Pieczeń kanapkowa

Pieczeń kanapkowa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agulam22
Smaczna pieczeń z mięsa mielonego ,doskonała zamiast wędliny na kanapki.Zaskoczy smakiem nie jedną osobę,

Składniki

  • mięso mielone (wieprzowe), 500g
  • cienka kiełbasa (zwyczajna), 60g
  • paparyka żółta, 1/2 szt
  • cebula zielona (z małą białą cebulką), 1 szt
  • ser żółty, 20g
  • pieprz, 1/3 łyżeczki
  • bazylia, 1/2 łyżeczki
  • vegeta lub kucharek (można użyć soli), 1 łyżeczka
  • Jaja, 2 szt
  • bułka, 1 szt
  • olej, do smarowania blaszki
  • Bułka tarta, do posypania blaszki

Przygotowanie

  1. Bułkę należy namoczyć w wodzie lub roztworze wodno- mlecznym i odsączyć.

  2. Paprykę ,ser i cienką kiełbasę pokroić w kostkę.Zieloną cebulę (wraz ze szczypiorem) drobno posiekać.

  3. Mięso przełożyć do miski,dodać jaja,odsączoną bułkę,przyprawy i dodatki(ser,kiełbasa,papryka) i wyrobić na jednolitą masę.

  4. Podłużnią blaszkę posmarować olejem i posypać bułką tartą,następnie przełożyć do niej masę mieloną .Piec w temp. 200st (piekarnik z termo obiegiem ) ok 50-60 minut.Podawać na zimno lub ciepło.

Komentarze do przepisu (7)

agatasur 22 maja 2010
Bardzo smakowicie brzmi i fajnie wygląda. Może być miłą alternatywą dla osób, którym znudziły się już... Czytaj całość »
Bardzo smakowicie brzmi i fajnie wygląda. Może być miłą alternatywą dla osób, którym znudziły się już tradycyjne dodatki do kanapek - czyli dla mnie na przykład :) Mam nadzieję, że już wkrótce czas pozwoli mi wypróbować, pozdrawiam.
wioleta333 23 maja 2010
napewno zrobię bo wygląda smacznie,pozdrawiam....
dorcia41 23 maja 2010
Lubię wszystko co związane z mięsem mielonym, a to mięsko wygląda smakowicie :)) do ulubionych, Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso mielone (wieprzowe), 500g
  • cienka kiełbasa (zwyczajna), 60g
  • paparyka żółta, 1/2 szt
  • cebula zielona (z małą białą cebulką), 1 szt
  • ser żółty, 20g
  • pieprz, 1/3 łyżeczki
  • bazylia, 1/2 łyżeczki
  • vegeta lub kucharek (można użyć soli), 1 łyżeczka
  • Jaja, 2 szt
  • bułka, 1 szt
  • olej, do smarowania blaszki
  • Bułka tarta, do posypania blaszki
Składniki