Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka prosta i bezproblemowa pieczeń...na kanapki, na przykład, pachnąca i o niebo lepsza od sklepowej wędliny, mmm...a i prezentuje się całkiem, całkiem :)
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 93
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 175
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 457
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 266
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 93
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 175
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 457
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 266
Składniki
Filety porządnie umyć, osuszyć, powycinać ewentualnie nieciekawe kawałki, zmielić na średnich oczkach razem z odciśniętymi bułeczkami. Pieczarki osączyć z zalewy, jeśli są średnie przekroić na pół lub mniejsze cząstki, w słoiczku miałam również trochę marchewki, też dodałam. Paprykę pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. W dużej misce porządnie wyrobić mięso z bułeczkami, przyprawami, czosnkiem. Następnie dodać pieczarki, paprykę i posiekaną cebulę, wymieszać by dodatki regularnie "rozeszły" się po masie mięsnej. Foremkę keksową o wymiarach 12x25 ewentualnie 12x30 cm cieniutko wysmarować olejem lub smalcem i wyłożyć plastrami boczku tak, by wędlina zachodziła na ścianki naczynia.
Delikatnie wyłożyć masę mięsną i delikatnie wyrównać i "przyklepać" ją z wierzchu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wsadzić pieczeń i piec około 70 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). UWAGA: Jeśli zauważymy, że mięsko nam się z góry za bardzo przypieka, przykryjmy je płatek folii aluminiowej i pieczmy spokojnie dalej. Kroić najlepiej ostudzone.