Pieczarki w occie

Pieczarki w occie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pieczarki najpierw smażymy w cieśnie, następnie marynujemy w zalewie. Ciekawa przekąska na sylwestrowy stół.

Składniki

  • Pieczarki- 50 dag
  • jajko- 4 szt.
  • mąka pszenna- 2 szklanki
  • Mleko- 1/2 szklanki
  • Sól- do smaku
  • Pieprz- do smaku
  • słodka papryka- 1 łyżeczka
  • olej- 4 łyżki
  • Olej rzepakowy- do smażenia
  • zalewa:
  • woda- 1,5 l
  • Ocet- 1 szklanka
  • Sól- 2 łyżki
  • Cukier- 3 łyżki
  • Cebula biała- 2 szt.
  • Ziele angielskie- 5 szt.
  • Liść laurowy- 3 szt.

Przygotowanie

  1. Pieczarki dokładnie oczyść. Jaja, mąkę, mleko i olej dokładnie zmiksuj przy użyciu miksera. Dodaj słodką paprykę, dopraw pieprzem i solą. Pieczarki maczaj w cieście, smaż na złoty kolor. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Składniki zalewy zagotuj razem z cebulą. Gorącą zalewą zalej pieczarki.

Komentarze do przepisu (2)

kasia-p 02 stycznia 2018
Robię trochę inne, ale te muszą być też dobre. Doskonała przekąska ;)
KulinarnaChwila 31 maja 2019
Super Pomysł:)
Składniki
  • Pieczarki- 50 dag
  • jajko- 4 szt.
  • mąka pszenna- 2 szklanki
  • Mleko- 1/2 szklanki
  • Sól- do smaku
  • Pieprz- do smaku
  • słodka papryka- 1 łyżeczka
  • olej- 4 łyżki
  • Olej rzepakowy- do smażenia
  • zalewa:
  • woda- 1,5 l
  • Ocet- 1 szklanka
  • Sól- 2 łyżki
  • Cukier- 3 łyżki
  • Cebula biała- 2 szt.
  • Ziele angielskie- 5 szt.
  • Liść laurowy- 3 szt.
Składniki