pieczarki panierowane w zalewie octowej

pieczarki panierowane w zalewie octowej
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
trudno im się oprzeć :)))

Składniki

  • 1 kg pieczarek najlepiej nie za dużych
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta, liśc laurowy, 3 ziela angielskie, 1 cebula
  • Zalewa:
  • 1,5 litra wody
  • 1 szkl octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1-2 płaskie łyżki soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. pieczarki obrać. W garnuszku półlitrowym pokłócić jajka, do miseczki nasypać bułkę tartą. Wbić widelec w ogonek pieczarki i zamoczyć z jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone pieczarki przełożyć do naczynia, w którym będą się marynować. Do słoik dodać pokrojoną w plasterki cebulę, liść laurowy i ziele angielskie.

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 09 lutego 2013
bardzo ciekawe danie, musze wypróbować, a tak się składa, że mam jeszcze pieczarki po robieniu pizzy, 5 ode mnie !
anetas197601 09 lutego 2013
dzięki bardzo, ja uwielbiam te pieczarki :)))
Konto usunięte 09 lutego 2013
Ten przepis jest ciekawy, zabieram do ulubionych i skuszę żonę do wypróbowania, a może córkę:-) pozdrawiam!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg pieczarek najlepiej nie za dużych
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta, liśc laurowy, 3 ziela angielskie, 1 cebula
  • Zalewa:
  • 1,5 litra wody
  • 1 szkl octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1-2 płaskie łyżki soli
  • olej do smażenia
Składniki