peklowana golonka z szynkowara

peklowana golonka z szynkowara
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agafia
dobrze doprawiona czosnkiem, idealna na kanapki

Składniki

  • golonka bez kości - 1,5 kg
  • sól peklująca - 3 łyżeczki
  • czosnek - 4 ząbki
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie mielone - pół łyżeczki
  • żelatyna - 3 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszanką natrzeć mięso.

  2. Do szynkowara włożyć worek foliowy odporny na temperaturę, nakładać do niego mięso, bardzo dokładnie dociskając. Worek zawiązać, szynkowar szczelnie zamknąć sprężyną, włożyć do lodówki na 48 godzin.

  3. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę (do około 85 stopni) i parzyć mięso przez 3,5-4 godziny. Wyciągnąć z garnka, wystudzić. Szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

  4. Przed otwarciem dobrze jest zanurzyć szynkowar na chwilę w ciepłej wodzie co ułatwi wyciągnięcie mięsa.

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 08 lipca
Wygląda przepysznie!
agafia 08 lipca
Dziękuję Sprytna Chochlo:)
Składniki
  • golonka bez kości - 1,5 kg
  • sól peklująca - 3 łyżeczki
  • czosnek - 4 ząbki
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie mielone - pół łyżeczki
  • żelatyna - 3 łyżeczki
Składniki