Pasztet z żółtej cukinii

Pasztet z żółtej cukinii
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pasztet z żółtej cukinii

Składniki

  • cukinia 3 szklanki ok 700 g ( żółta lub zielona)
  • Marchew 3 małe
  • Cebula 2 średnie
  • Czosnek 4 ząbki
  • Kasza manna 3/4 szklanki
  • Olej rzepakowy 1/3 szklanki
  • Koperek pęczek ( można wymienić na pietruszkę)
  • Curry łyżeczka
  • Papryka słodka 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 jajka

Przygotowanie

  1. Cukinię zetrzeć do miski na tarce jarzynowej, posolić i odstawić na 15 minut.

    Po tym czasie wycisnąć porządnie z nadmiaru wody. Zetrzeć marchewkę i dodać do cukinii.

    Na patelni podsmażyć pokrojony drobno czosnek i cebulę do miękkości.

    Dodać do miski z cukinią. Następnie dodać olej, jajka oraz kasze mannę. Doprawiamy papryką oraz curry.

    Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku, posypujemy posiekanym koperkiem i całość mieszamy.

    Przekładamy do keksówki (25x12) wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W formy wyciągamy po całkowitym wystudzeniu i dopiero kroimy.

Składniki
  • cukinia 3 szklanki ok 700 g ( żółta lub zielona)
  • Marchew 3 małe
  • Cebula 2 średnie
  • Czosnek 4 ząbki
  • Kasza manna 3/4 szklanki
  • Olej rzepakowy 1/3 szklanki
  • Koperek pęczek ( można wymienić na pietruszkę)
  • Curry łyżeczka
  • Papryka słodka 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 jajka
Składniki