pasztet z zielonej soczewicy

Przepis dnia 2020-11-19
pasztet z zielonej soczewicy
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
Tutaj podaję przepis na wersję podstawową, tylko soczewica i przyprawy. Do pasztetu można dodać orzechy, gotowane warzywa czy podsmażone grzyby....

Składniki

  • zielona soczewica - 250 g
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • masło - 2 łyżki
  • majeranek - 1 łyżka
  • ziele angielskie mielone - pół łyżeczki
  • jajka - 3 szt
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Soczewicę ugotować do miękkości, wystudzić, wrzucić do pojemnika blendera, dodać jajka i dokładnie zmiksować.

  2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kilka minut.

  3. Do soczewicy dodać usmażoną cebulę i wszystkie przyprawy, wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę. Piec przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawić do ostygnięcia.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 16 listopada 2020
Pyszny i zdrowy :)
KulinarnaChwila 19 listopada 2020
Apetycznie wygląda:))
Dolcevita-in-my-kitchen 19 listopada 2020
Pyszny pasztecik!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • zielona soczewica - 250 g
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • masło - 2 łyżki
  • majeranek - 1 łyżka
  • ziele angielskie mielone - pół łyżeczki
  • jajka - 3 szt
  • sól, pieprz
Składniki