Pasztet z soczewicy według Ewy Wachowicz

Pasztet z soczewicy według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Wigilijny pasztet z soczewicy. Przepis pochodzi z 410. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 250 g soczewicy czerwonej
  • sól
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz ziołowy
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • czarnuszka
  • żurawina do podania

Przygotowanie

  1. Soczewicę przepłukać na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować do momentu, aż zacznie się rozpadać. Odcedzić z nadmiaru płynu i odstawić do wystudzenia.

  2. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę drobno posiekać. Warzywa podsmażyć na maśle (najpierw zeszklić cebulę, po chwili dorzucić marchewkę). Przyprawić rozgniecioną w moździerzu gorczycą oraz papryką, kurkumą i pieprzem ziołowym. Połączyć z odsączoną soczewicą. Wybić jajka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagęścić bułką tartą. Przyprawić jeszcze odrobiną soli.

  3. Masę przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ubić i wyrównać. Posypać czarnuszką. Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

  4. Po ostudzeniu wyjąć z formy. Podawać z żurawiną.

Składniki
  • 250 g soczewicy czerwonej
  • sól
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz ziołowy
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • czarnuszka
  • żurawina do podania
Składniki