Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pasztet bezmięsny...odmiana od codziennego mięsa, które nie powinno się jeść codziennie. Jak spróbujecie go raz, zobaczycie, że będziecie go robić częściej. Ma dużo mniej kalorii niż normalny pasztet. Polecany dla osób na diecie:)

Składniki

  • 500 g czerwonej soczewicy,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry,
  • 2 łyżeczki garam masali,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 1 łyżka oliwy do smażenia

Przygotowanie

  1. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy marchewkę oraz przyprawy. Przez chwilę podsmażamy i dodajemy soczewicę.Dodajemy starty imbir, wyciśnięty czosnek i zalewamy wodą...tyle żeby pokryć masę.Solimy. Gotujemy tak długo ,aż powstanie gęsta masa. Studzimy. Dodajemy jajka. Dobrze mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy ok. 30 minut

Komentarze do przepisu (1)

mtarna 25 listopada 2014
Czy może być zielona soczewica?
Składniki
  • 500 g czerwonej soczewicy,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry,
  • 2 łyżeczki garam masali,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
Składniki