Pasztet z kurczaka.

Pasztet z kurczaka.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Pasztet zrobiony z całego kurczaka, wątróbek i serc.

Składniki

  • kurczak 2,5 kg
  • wątróbki z kurczaka 1 kg
  • serca z kurczaka 50 dag
  • marchew 1 szt.
  • seler 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • białka z 5 jajek
  • bułka 1 szt.
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • majeranek 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • wegeta bez konserwantów 1 łyżeczka
  • suszone pomidory 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Wszystkie mięsa oczyścić i wypłukać, z wątróbek wycinamy żyły i błony. Wątróbki moczymy w zimnej wodzie. Zalewamy wodą do zakrycia mięs i gotujemy 1 godzinę, do momentu ich miękkości. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pastę rosołową i sól. Gdy mięsa będą miękkie, wyjmujemy łyżką cedzakową do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone mięsa obieramy od kości.Wątróbki parzymy 15-20 minut w oddzielnym garnczku, po sparzeniu studzimy.

  2. Wszystkie mięsa bez kości jak i moczoną, odciśniętą bułkę mielimy przez jak najmniejsze sitko (2 mm). Zmielone składniki wstępnie mieszamy, dodajemy przyprawy i ubite na sztywno białka. Wszystko jeszcze raz mieszamy, próbujemy. W razie potrzeby możemy dolać troszkę rosołu, ale to od nas zależy jaką gęstość pasztetu chcemy, możemy dodatkowo jeszcze rozdrobnić blenderem. Rozdrobnioną masę próbujemy, możemy jeszcze doprawić i zamieszać.

  3. Gotowy pasztet wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  4. Upieczony pasztet studzimy, ostudzony wkładamy do lodówki i po kilku godzinnym chłodzeniu wyjmujemy z foremki.

  5. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 18 lutego
Super,najlepszy domowy:)
fafiatko 18 lutego
Pysznie wyglada!
Składniki
  • kurczak 2,5 kg
  • wątróbki z kurczaka 1 kg
  • serca z kurczaka 50 dag
  • marchew 1 szt.
  • seler 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • białka z 5 jajek
  • bułka 1 szt.
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • majeranek 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • wegeta bez konserwantów 1 łyżeczka
  • suszone pomidory 2 łyżki
Składniki