Pasztet z kaszą i indykiem

Pasztet z kaszą i indykiem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jagoda50
Bardzo lubię takie domowe pasztety,a ten kaszą i grzybami jest naprawdę dobry.

Składniki

  • udziec indyczy 1 kg
  • kasza jęczmienna ugotowana 2 szklanki
  • suszone grzyby (borowiki) 6
  • wątróbka drobiowa 20 dkg
  • marchew 2
  • seler (korzeń) kawałek
  • korzeń pietruszki 1
  • por kawałek
  • cebula 1
  • wędzony boczek kilka plasterków
  • gałka muszkatolowa 1 łyżeczka
  • jajka 2
  • pieprz,sól do smaku
  • zioła prowansalskie 2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. udziec ugotować wraz z warzywami,wątróbkę udusić na maśle,grzyby ugotować

  2. miękkie mięso ,wątróbkę,grzyby i warzywa zemleć dwa razy,dodać jajka,kaszę,przyprawy

  3. masę dokładnie wymieszać i wlożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką

  4. na wierzchu pasztetu ułożyć plasterki boczku,piec 40 -50 minut w temperaturze 180 stopni,podawać na zimno z sosem tatarskim,chrzanem lub żurawiną

Komentarze do przepisu (4)

ggosienka68 22 kwietnia 2014
Musi być pyyyszneee :) przepis wykorzystam jeszcze w tym tygodniu :)
Konto usunięte 22 kwietnia 2014
Uważam,że jest przepyszny!
Konto usunięte 22 kwietnia 2014
pysznie wygląda i na pewno taki jest:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • udziec indyczy 1 kg
  • kasza jęczmienna ugotowana 2 szklanki
  • suszone grzyby (borowiki) 6
  • wątróbka drobiowa 20 dkg
  • marchew 2
  • seler (korzeń) kawałek
  • korzeń pietruszki 1
  • por kawałek
  • cebula 1
  • wędzony boczek kilka plasterków
  • gałka muszkatolowa 1 łyżeczka
  • jajka 2
  • pieprz,sól do smaku
  • zioła prowansalskie 2 łyżeczki
Składniki