Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsina jest nie tylko niesamowicie smaczna, ale również zdrowa. Mięso z gęsi zawiera kwasy omega-3 i omega-6. Stanowi również cenne źródło białka i witamin A, witamin z grupy B oraz witaminy C. Warto zatem włączyć spożywanie tego drobiu do codziennej diety. Gęsinę często spotykamy w wersji pieczonej. Pasztet z gęsi jest jednak równie smaczny. Podawany ze świeżym koperkiem w towarzystwie sosu żurawinowego lub chrzanu sprawdzi się zarówno w codziennej diecie jak i podczas świąt.
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1433
Polecam.
Odsłon: 225
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 36
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 247
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7992
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1433
Polecam.
Odsłon: 225
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 36
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 247
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7992
Składniki
Mięso z gęsi opłucz, oczyść, przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj umyte i obrane marchewki, pietruszki i seler oraz jedną całą cebulę. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Mięso z warzywami gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około półtorej godziny do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Pod koniec gotowania do garnka dorzucić oczyszczone wątróbki. Całość gotuj przez kolejne 7 minut.
Ugotowane mięso z warzywami wyciągnij z wywaru, odstaw do wystudzenia, następnie mięso z gęsi oddziel od kości i razem z warzywami zmiel maszynką na drobnych oczkach.
Pozostałe dwie cebule pokrój w kostkę. Na patelni rozpuścić gęsi smalec. Cebulę zarumień na złoty kolor. Podsmażoną cebulę razem z tłuszczem przelej do zmielonego mięsa. Dodaj bułkę tartą oraz przyprawy: gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na koniec do składników na pasztet z gęsi dodaj 4-5 łyżek wywaru. Składniki wyrabiaj dłońmi do połączenia.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Mięso z gęsi przełóż do formy. Uklep je od góry, żeby nie pozostawić pustych luk.
Pasztet z gęsi piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.