Pasztet z dyni i soczewicy

Pasztet z dyni i soczewicy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Mam dla Was dzisiaj ciekawy jesienny przepis z wykorzystaniem dyni i soczewicy konserwowej. Przed Wami pasztet we własnej osobie - bezglutenowe cudo, bez grama mąki, za to z dużą ilością smacznych warzyw i przypraw. Skusicie się? :)

Składniki

  • 1 kg dyni (u mnie piżmowa)
  • 1 puszka soczewicy konserwowej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • curry
  • 3 jajka

Przygotowanie

  1. Soczewicę przepłukujemy na sicie i odstawiamy do odsączenia.
    Cebulę, czosnek i imbir obieramy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek kroimy w paseczki, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Podsmażamy razem na maśle.
    Dynię myjemy, obieramy ze skóry, wydrążamy gniazdo nasienne z pestkami i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do podsmażonej cebuli i smażymy aż dynia zmięknie. Przyprawiamy solą, curry i posiekaną papryczką chilli. Odstawiamy na chwilę do lekkiego ostygnięcia.
    Dodajemy soczewicę i jajka. Dokładnie całość mieszamy.
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30-35 minut.
    Smacznego! :)

Składniki
  • 1 kg dyni (u mnie piżmowa)
  • 1 puszka soczewicy konserwowej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • curry
  • 3 jajka
Składniki