Pasztet z czerwonej soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kasia882
Czasami warto ograniczyć jedzenie mięsa. Mąż uwielbia wszelkiej maści pasztety. Dlatego znalazłam alternatywę. Do zrobienia pasztetu użyłam czerwonej soczewicy oraz warzyw. Struktura pasztetu jest delikatna, dzięki czemu pasztet wychodzi przepyszny. Jeśli ktoś lubi może użyć zielonej lub innej ulubionej soczewicy. Znakomicie zastąpił pasztet mięsny. Polecam spróbować ;)

Składniki

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 jaja
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie

  1. Soczewicę należny namoczyć w wodzie przez ok 2 godziny.

    Warzywa obrać, włożyć do garnka wraz z przyprawami. Gdy lekko zmiękną dodać soczewicę. Całość posolić i ugotować do miękkości. Wystudzić.

  2. Całość zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jaja, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do foremki keksowej. Piec ok 40 minut w 180st C.

Składniki
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 jaja
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
Składniki