Pasztet z cukinii i marchewki według Ewy Wachowicz

Pasztet z cukinii i marchewki według Ewy Wachowicz
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Wegetariański pasztet z pestkami dyni. Przepis pochodzi z 437. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 2 średnie cukinie (ok. 700 g)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • 100 g twardego sera żółtego
  • 1 szklanka bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • garść pestek dyni

Przygotowanie

  1. Cukinie ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sitko, posolić i odstawić, żeby warzywo puściło sok.

  2. Masło roztopić na patelni. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zeszklą dodać posiekany czosnek. Wymieszać i podsmażyć.

  3. Marchewkę obrać i zetrzeć. Dorzucić odciśniętą cukinię i cebulę z czosnkiem. Wybić jajka. Przyprawić ziołami prowansalskimi, papryką, chili, curry, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać starty ser, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, miękkie masło i pestki dyni. Dobrze wyrobić.

  4. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wierzch wyrównać zwilżoną dłonią. Docisnąć. Posypać pestkami dyni.

  5. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.

Składniki
  • 2 średnie cukinie (ok. 700 g)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • 100 g twardego sera żółtego
  • 1 szklanka bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • garść pestek dyni
Składniki