Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: madzikcho
Nieziemski smak, lekki, znika w mgnieniu oka ;)

Składniki

  • grubo starta cukinia (dobrze odciśnięta), 3 szklanki (370g)
  • bułka tarta, 2 szklanki
  • ser żółty tarty, 200g
  • pomidory suszone (z dynią), kilka sztuk
  • olej z pomidorów suszonych, 1/4 szklanki
  • cebula drobno posiekana, 1 szt.
  • żółtka, 3 szt.
  • białka ubite na pianę, 3 szt.
  • vegeta, 1 łyżka
  • czosnek, 3 ząbki
  • majeranek
  • natka pietruszki, posiekana
  • pieczarki, 200 g drobno pokrojonych
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. 1. Dobrze odcisnąć cukinię aby była jak najmniej mokra.

  2. 2. Nagrzać piekarnik do 180°C.

  3. 3. Pieczarki poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę.

  4. 4. W dużej misce wymieszać cukinię z bułką tartą, serem, olejem, cebulą, żółtkami, pieczarkami, pomidorami suszonymi (razem z pestkami dyni) pietruszką i przyprawami.

  5. 5. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość. Jeśli całość wydaje się zbyt mokra, dodać więcej bułki tartej.

  6. 6. Przełożyć wymieszaną masę do dużej keksówki i piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, aż wierzch się przybrązowi.

  7. 7. Odstawić, aż pasztet przestygnie. Im cieplejszy tym bardziej miękki, więc najlepiej jeść go po kilku godzinach gdy dobrze stężeje.

Składniki
  • grubo starta cukinia (dobrze odciśnięta), 3 szklanki (370g)
  • bułka tarta, 2 szklanki
  • ser żółty tarty, 200g
  • pomidory suszone (z dynią), kilka sztuk
  • olej z pomidorów suszonych, 1/4 szklanki
  • cebula drobno posiekana, 1 szt.
  • żółtka, 3 szt.
  • białka ubite na pianę, 3 szt.
  • vegeta, 1 łyżka
  • czosnek, 3 ząbki
  • majeranek
  • natka pietruszki, posiekana
  • pieczarki, 200 g drobno pokrojonych
  • sól, pieprz do smaku
Składniki