Pasztet z cukini

Pasztet z cukini
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Magda007
Pasztet jest łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny i tani. Pyszny na ciepło i zimno.

Składniki

Przygotowanie

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

  2. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić na patelni - odparować wodę.

  3. Żółtka odzielić od białek. Z białek ubić pianę.

  4. W dużej misce wymieszać bułkę tartą, ser starty na tarce o grubych oczkach, olej, drobno posiekaną cebulę, pieczarki, piertuszkę, żółtka, przyprawę i na końcu zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Na końcu dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć wymieszaną masę do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę, aż się przybrązowi.

  5. Pasztet jest pyszny na ciepło i na zimno. Podaję go z surówką z białej kapusty.

Komentarze do przepisu (6)

babciaaneczka 07 sierpnia 2011
Ciekawy ten Twój pasztet. Zastanawiam się, czy z tego farszu nie byłyby dobre smażone kotleciki. Pozdrawiam.
Magda007 07 sierpnia 2011
myślę że można by zrobić z tego farszu kotlety, ale wtedy trzeba by smażyć je na oleju, pieczony pasztet jest... Czytaj całość »
myślę że można by zrobić z tego farszu kotlety, ale wtedy trzeba by smażyć je na oleju, pieczony pasztet jest zdecydowanie bardziej dietetyczny
nana 09 sierpnia 2011
ciekawy przepis, mam w domu jedna osobe nie jadzaca miesa, wiec skorzystam z tego przepisu...pozdrowionka
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki