Pasztet z ciecierzycy z warzywami z rosołu

Pasztet z ciecierzycy z warzywami z rosołu
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: jakewa
Wilgotny i wyrazisty w smaku pasztet z wykorzystaniem warzyw z rosołu. Świetnie smakuje podany z ćwikłą, żurawiną lub ogórkiem kiszonym. Jest to propozycja nie tylko dla wegetarian, polecam.

Składniki

  • ciecierzyca 1,5 szklanki (sucha)
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 2 szt
  • seler kawałek ok. 20g
  • suszone pomidory max 1/2 słoika
  • ziarna słonecznika 2 garści
  • cebula 2 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • jajka 2 szt
  • Przyprawy: sól. pieprz majeranek, gałka muszkatołowa, papryka słodka, kurkuma
  • olej rzepakowy
  • bułka tarta

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na 12 godzin.
    Po namoczeniu, gotujemy ją w osolonej wodzie około 30 minut.
    Wyławiamy warzywa z rosołu.

  2. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika, i przesypujemy do osobnego naczynia.
    Na tą samą rozgrzaną patelnię wlewany nieco oleju, dodajemy pokrojone cebule i czosnek, podsmażamy.

  3. Ziarna słonecznika rozdrabniamy w młynku lub blenderze. Ciecierzycę, warzywa z rosołu, podsmażoną cebulę i suszone pomidory mielimy w maszynce do mięsa. Możemy zmielić wszystko na raz, ja zmieliłam każdy składnik osobno, tak aby dodawać go kolejno do ciecierzycy według własnego smaku.

  4. I tak, do ciecierzycy dodajemy wszystkie składniki i przyprawy z wyjątkiem jajek! Próbujemy przygotowaną masę, jeśli uznamy, że smak jest właściwy dodajemy rozkłócone jajka i dokładnie mieszamy.

  5. Dwie małe, lub jedną większą foremkę aluminiową, smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy masę na pasztet lekko ją ubijając.

  6. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na 40 do 45 minut.
    Upieczony pasztet studzimy, kroimy w plastry i podajemy z pieczywem i ulubionymi dodatkami.
    Gotowe, smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 02 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • ciecierzyca 1,5 szklanki (sucha)
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 2 szt
  • seler kawałek ok. 20g
  • suszone pomidory max 1/2 słoika
  • ziarna słonecznika 2 garści
  • cebula 2 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • jajka 2 szt
  • Przyprawy: sól. pieprz majeranek, gałka muszkatołowa, papryka słodka, kurkuma
  • olej rzepakowy
  • bułka tarta
Składniki