Batata obierz , pokrój na 8 części, oprósz przyprawą do ziemniaków i gotuj na parze do miękkości. Przestudź.
Ciecierzycę odcedź, lekko przepłucz. Ziarna kolendry lekko roztłucz.
Cebulę pokrój w plasterki i przesmaż na patelni z łyżeczką oleju rzepakowego.
Batat z cieciorką zmiksuj na gładką masę, dodaj cebulę i przyprawy. dokładnie wymieszaj.
Foremkę 19 X 8 cm wysmaruj olejem.
Na spód wyłóż ok. 1 cm warstwę konfitury.
Przełóż masę pasztetową, wyrównaj brzegi posyp pestkami słonecznika, piecz w 180 C około 40 minut.
Po przestygnięciu, obróć formę i przełóż pasztet na deskę lub talerz.
Spokojnie przechowuje się 2-3 dni, dalej nie wiem bo u nas znikł.
Komentarze do przepisu (10)
*Przejdziesz do wersji klasycznej