Pasztet z białej fasoli

Pasztet z białej fasoli
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Mioo
Pomysł na szybką pastę z białej fasoli do kanapek i nie tylko.

Składniki

  • 2 szkłanki ugotowanej białej fasoli 'Jaś'
  • pęczek natki pietruszki + do posypania
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka chilli, kurkuma, majeranek
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego zimnotłoczonego
  • 1,5 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. 1. Na średnio rozgrzany olej wrzucić pokrojone czosnek i cebulę. Chwilę podsmażyć, po czym wrzucić fasolę razem ze wszystkimi przyprawami.

    2.Całość podsmażyć parę minut często mieszając, by nie doprowadzić do przypalenia. Na koniec smażenia dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

    3. Nastepnie przełożyć fasolę do wyższego naczynia i dokładnie zblendować blenderem ręcznym razem z trzema łyżeczkami oleju rzepakowego.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 24 października 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • 2 szkłanki ugotowanej białej fasoli 'Jaś'
  • pęczek natki pietruszki + do posypania
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka chilli, kurkuma, majeranek
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego zimnotłoczonego
  • 1,5 łyżki oleju do smażenia
Składniki