Pasztet warzywny z soczewicą

Pasztet warzywny z soczewicą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pasztet warzywny z soczewicą

Składniki

  • Soczewica 250 g
  • Marchew 3
  • Cebula
  • Seler zwyczajny ćwiartka
  • Pietruszka korzeń
  • Czosnek 3 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy łyżka
  • Ziele angielskie 2
  • Jajko 3
  • Liść laurowy 2
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka imbiru
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej rzepakowy
  • Woda 500 ml

Przygotowanie

  1. - Soczewicę wypłukać na sicie.

    - Przesypać do garnka zalać wodą, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie.

    - Gotować pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy do czasu rozpadnięcia się soczewicy na jednolitą masę. Odstawiamy do wystudzenia.

    - Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek i cebulę drobno kroimy.

    - Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na niej warzywa do miękkości.
    - Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
    Zdejmujemy z gazu. Dodajemy ugotowaną soczewicę i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.

    - Ostawiamy do wystudzenia.

    - Do przygotowanej masy dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy łyżka. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 01 marca 2018
Pyszny vega pasztet, super :D
pelen_brzuszek 01 marca 2018
Super wygląda :)
KORAL 01 marca 2018
Taki lubię :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Soczewica 250 g
  • Marchew 3
  • Cebula
  • Seler zwyczajny ćwiartka
  • Pietruszka korzeń
  • Czosnek 3 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy łyżka
  • Ziele angielskie 2
  • Jajko 3
  • Liść laurowy 2
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka imbiru
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej rzepakowy
  • Woda 500 ml
Składniki