Pasztet warzywny

Pasztet warzywny
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Prosty w przygotowaniu, smaczny :-)

Składniki

  • pieczarki, 25-30 dag
  • cebula, 2 szt
  • margaryna, 6 dag
  • groszek, puszka
  • marchew, 30 dag
  • mąka, 4 łyżki
  • Jaja, 8 szt
  • ser żółty, 25 dag
  • sól, wg uznania
  • pieprz, wg uznania

Przygotowanie

  1. Cebulę przekroić na pół i pokroić w piórka. Pieczarki umyć pokroić w plasterki. Oba składniki dusić na rozgrzanej margarynie stale mieszając (2 dag margaryny odłożyć). Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Zagotować wodę dodając dodając łyżeczkę soli. Marchew oczyścić, umyć pokroić w krążki, wrzucić na gotującą się wodę - gotować 5-6 minut. Po ugotowaniu przelać zimną wodą.

  3. Oddzielić białka od żółtek, Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy żółtka - nadal ubijamy, dodajemy mąkę, sól i pieprz, następnie drobno starty żółty ser- delikatnie mieszamy.

  4. W formie wyłożonej natłuszczoną folią aluminiową układać warstwami warzywa i grzyby. Na każdej warstwie rozłożyć masę serowo - jajeczną. Tak przygotowany pasztet wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godziny w temperaturze 150-160°C. Chłodzić ok 8 godzin.

  5. SMACZNEGO! :-)

Komentarze do przepisu (13)

Konto usunięte 08 stycznia 2011
pięknie wygląda i pewnie bardzo dobry,świetny przepis
irma 08 stycznia 2011
Bardzo efektowny pasztet i mam na niego wielką ochotę. Do ulubionych.
Konto usunięte 08 stycznia 2011
dodaję do ulubionych i muszę wypróbować!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pieczarki, 25-30 dag
  • cebula, 2 szt
  • margaryna, 6 dag
  • groszek, puszka
  • marchew, 30 dag
  • mąka, 4 łyżki
  • Jaja, 8 szt
  • ser żółty, 25 dag
  • sól, wg uznania
  • pieprz, wg uznania
Składniki