Pasztet warzywny

Przepis dnia 2019-08-15
Pasztet warzywny
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Świetna, smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Polecam.

Składniki

  • 1 średnia bulwa selera
  • 3 średnie marchewki
  • 1 szkl. zielonej soczewicy
  • 3 jajka
  • 1 cebula + 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, majeranek

Przygotowanie

  1. Soczewicę namoczyć na pół godziny. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Seler i marchewki obrać, potem zetrzeć
    na tarce o średnich oczkach. Cebulę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę i czosnek poddusić na oleju. W misce połączyć wszystkie warzywa. Dodać jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę warzywną przenieść do foremki. Piec w 180 st. C 60 minut. Kroić kilka godzin po upieczeniu, gdyż może się kruszyć. Ja dałam na całą noc do lodówki.

Komentarze do przepisu (9)

slodkisentyment 07 sierpnia 2019
Uwielbiam soczewicę. To coś dla mnie :)
Dolcevita-in-my-kitchen 07 sierpnia 2019
Pieknie wyglada i pewnie super sakuje. Uwielbiam takie pasztety :)
Docherro 07 sierpnia 2019
Pyszności,uwilbiam,cos dla mnie...mniam...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 średnia bulwa selera
  • 3 średnie marchewki
  • 1 szkl. zielonej soczewicy
  • 3 jajka
  • 1 cebula + 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, majeranek
Składniki