Pasztet świąteczny:

Pasztet świąteczny:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Jeden z najlepszych pasztetów jakie piekłam. Cały sekret polega na doborze odpowiednich składników i niewielkiej ilości koniaku. Polecam.

Składniki

  • 40 dag łopatki
  • 40 dag surowego boczku
  • 40 dag karczku
  • 3 duże udka
  • 30 dag drobiowych wątróbek (dokładnie oczyszczonych)
  • sól, pieprz, majeranek i ewentualnie odrobina gałki
  • 1/4 szklanki koniaku
  • 5 całych jajek
  • 1 szklanka mięsnego wywaru

Przygotowanie


  1. Mięsa i udka gotujemy do miękkości z dodatkiem ziaren czarnego pieprzu i dwóch liści laurowych.
    Dodajemy kurze wątróbki i gotujemy jeszcze 10 minut (nie dłużej).
    Odlewamy około 1 szklanki wywaru mięsnego i zachowujemy.
    Mielimy wszystko dwa razy na najdrobniejszych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy całe jajka i wyrabiamy bardzo dokładnie.Na końcu wlewamy koniak i ponownie wyrabiamy masę. Masa jest mocno zwarta, więc dolewamy stopniowo zachowany rosół. Przekładamy do dwóch foremek (teraz przełożyłam do trzech mniejszych i dodałam do jednego suszoną żurawinę a do drugiego suszone śliwki)Ugniatamy i uderzamy foremką w blat, by usunąć resztki powietrza. Pieczemy godzinę w tem. 180 stopni.
    Podajemy z konfiturą z żurawiny.

Komentarze do przepisu (2)

babeczka35 19 kwietnia 2019
Domowy najlepszy :)
babcitereskiciasta 28 kwietnia 2019
Pyszny pasztecik.:)
Składniki
  • 40 dag łopatki
  • 40 dag surowego boczku
  • 40 dag karczku
  • 3 duże udka
  • 30 dag drobiowych wątróbek (dokładnie oczyszczonych)
  • sól, pieprz, majeranek i ewentualnie odrobina gałki
  • 1/4 szklanki koniaku
  • 5 całych jajek
  • 1 szklanka mięsnego wywaru
Składniki