Pasztet pieczarkowo- jajeczny

Pasztet pieczarkowo- jajeczny
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pasztet pieczarkowo- jajeczny czyli smakowity dodatek do kanapek na śniadanie i kolację a do tego banalnie prosty w przygotowaniu.

Składniki

  • 70 dag pieczarek
  • 10 ugotowanych na twardo jajek + 2 surowe
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę drobno siekamy, umyte i osuszone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Na rozgrzanym oleju rumienimy posiekaną cebulę od czasu do czasu mieszamy, dodajemy pieczarki i całość podsmażamy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje, usmażone pieczarki z cebulą odstawiamy z ognia i przestudzamy.

  2. Natkę pietruszki oraz szczypiorek drobno siekamy.
    Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka również drobno siekamy.

  3. Do dużej miski wrzucamy posiekane jajka i pieczarki z cebulką, posiekaną zieleninę oraz surowe jajka, dodajemy majonez oraz śmietanę, wsypujemy przyprawy: ostrą paprykę, suszoną bazylię, ziołowy pieprz, suszony majeranek oraz słodką paprykę. Na końcu dodajemy bułkę tartą, całość doprawiamy sporą szczyptą soli oraz  czarnym pieprzem i bardzo starannie mieszamy.
    Do posmarowanej tłuszczem formy keksowej przekładamy farsz pieczarkowo-jajeczny i dokładnie go rozprowadzamy.
    Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 60 minut, po upieczeniu przestudzamy i wstawiamy do lodówki.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 25 marca 2021
pyszotka:)
Składniki
  • 70 dag pieczarek
  • 10 ugotowanych na twardo jajek + 2 surowe
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki