Pasztet jajeczno-pieczarkowy

Pasztet jajeczno-pieczarkowy
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Najczęściej robię go na wielkanocny stół i podaję z domowym chrzanem, ćwikłą lub sosem czosnkowym. Ten bezmięsny pasztet jest też dobrą propozycją na uroczystości, spotkania rodzinne czy po prostu na co dzień.

Składniki

  • Jaja ugotowane na twardo - 14 szt.
  • Jaja - 3 szt.
  • Pieczarki - 6 szt.
  • Parmezan - 4 łyżki
  • Cebula - 1 szt.
  • Śmietana - 100 ml
  • Bułka tarta - 3/4 szkl.
  • Świeża zielenina - 4 łyżki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Kurkuma - do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotowane na twardo jajka ścieramy na grubych oczkach, cebulę drobno kroimy.

    Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do jajek i cebuli. Dosypujemy bułkę tartą, parmezan, posiekaną drobno zieleninę, 3 surowe jajka, dolewamy śmietanę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.

    Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą keksówkę i pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę. Podajemy z ćwikłą, sosem czosnkowym lub domowym chrzanem.

Składniki
  • Jaja ugotowane na twardo - 14 szt.
  • Jaja - 3 szt.
  • Pieczarki - 6 szt.
  • Parmezan - 4 łyżki
  • Cebula - 1 szt.
  • Śmietana - 100 ml
  • Bułka tarta - 3/4 szkl.
  • Świeża zielenina - 4 łyżki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Kurkuma - do smaku
Składniki