Pasztet jaglano-pieczarkowy

Przepis dnia 2017-04-11
Pasztet jaglano-pieczarkowy
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: mariwanna
Swoim smakiem pasztet jaglano-pieczarkowy nie ustępuje mięsnym i już wiem, że będzie to jedno z dań na wielkanocnym stole. Pasztet dobrze się kroi w plastry, ale też można go rozsmarować na chlebie. Właśnie, z kromką domowego chleba i ogórkiem smakuje przepysznie!

Składniki

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 400g pieczarek
  • 1 marchew
  • kawałek selera (ok 150g)
  • kawałek pora (10cm)
  • 1 jajko albo 1 łyżka siemienia lnianego*
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • Sól morska
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki (może być wędzona)
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 70ml oleju rzepakowego
  • kilka liści laurowych do dekoracji
  • olej i bułka tarta do formy

Przygotowanie


  1. Pieczarki obrać, pokroić w grube plastry. Na szerokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pieczarki, smażyć, aż będą złote z obu stron, przełożyć na talerz.
    Marchew i seler obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Por pokroić w półtalarki. Na patelnię wlać pozostały olej, wrzucić por, smażyć, aż będzie lekko przyrumieniony. Dodać marchew i seler, wymieszać i smażyć chwilę, aż złapią kolor, oprószyć kuminem i papryką, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
    Kaszę, pieczarki i warzywa przełożyć do miski, dodać sos sojowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko albo wywar z siemienia lnianego, wymieszać i zblendować na jednolitą masę. Jeśli masa jest mało słona, można dosypać szczyptę soli albo wlać jeszcze łyżkę sosu sojowego.

  2. Foremkę (u mnie 20x9cm) posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Do formy wyłożyć masę jaglano-warzywną, wyrównać i na wierzchu położyć liście laurowe.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170stC (jeśli foremka jest bardziej wąska, pasztet pieczemy godzinę).
    Po upieczeniu pasztet wyjąć, pozostawić do ostudzenia najlepiej na całą noc.
    Smacznego!

  3. *zamiast jajka można dodać wywar z siemienia lnianego: łyżkę siemienia zalać 70ml wrzącej wody i gotować ok 2 minut, ostudzić.

Komentarze do przepisu (1)

DomowaPiwniczka 19 marca 2018
mmmniam:) do książki zagarniam :)
Składniki
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 400g pieczarek
  • 1 marchew
  • kawałek selera (ok 150g)
  • kawałek pora (10cm)
  • 1 jajko albo 1 łyżka siemienia lnianego*
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • Sól morska
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki (może być wędzona)
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 70ml oleju rzepakowego
  • kilka liści laurowych do dekoracji
  • olej i bułka tarta do formy
Składniki