Pasztet

Pasztet
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
nie jem kupnych pasztetów, jak mam ochotę na pasztet to robię swojski :))) ale bez wątróbki bo nie przepadam :)

Składniki

  • łopatka wieprzowa, ok 1 kg
  • antrykot, ok 60 dkg
  • pół kurczaka
  • jajka, 4-5 sztuk
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa, zioła prowansalskie, majeranek, papryla, mielony jałowiec, mielony kminek
  • cebula, 1 duża
  • czosnek, 5-6 ząbków
  • bułka tarta lub kasza manna, 3 garstki

Przygotowanie

  1. mięso umyć. Antrykot i kurczaka gotuję (i mam wywar na rosół), łopatkę kroję w paski takiej wielkości żeby później weszły do maszynki do mielenia mięsa i obsmażam na patelni. Cebulę również obsmażam na złoty kolor. Ugotowane i usmażone mięso studzimy.

  2. Mielimy w maszynce do mięsa: mięso, cebulę, czosnek. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy wszystko razem mieszamy na jednolitą masę, gdy nam wyjdzie zbyt suche można dodać wodę lub wywar z mięsa.

  3. 2 keksówki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą następnie wkładamy wyrobione mięso i wygładzamy, wierzch smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku ok 1-1,5 godziny w 180 stopniach. Smacznego

  4. Ostatnio wyszło mi zbyt dużo tego pasztetu i spróbowałam go zamrozić na później. Po rozmrożeniu wszystko było ok i smakował tak jak przed mrożeniem.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 03 stycznia 2013
fajnie wygląda :)))), ja jeszcze pasztetu nie mroziłam nigdy
anetas197601 03 stycznia 2013
ja pierwszy raz spróbowałam :)
ela54 03 stycznia 2013
bardzo dobrze się mrozi w foremce aluminiowej nie upieczony. Po wyjęciu z zamrażarki rozmrozić w foremce i upiec.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • łopatka wieprzowa, ok 1 kg
  • antrykot, ok 60 dkg
  • pół kurczaka
  • jajka, 4-5 sztuk
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa, zioła prowansalskie, majeranek, papryla, mielony jałowiec, mielony kminek
  • cebula, 1 duża
  • czosnek, 5-6 ząbków
  • bułka tarta lub kasza manna, 3 garstki
Składniki