Pasztet

Przepis dnia 2014-04-08
Pasztet
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: olina102
Niepowtarzalny smak i konsystencja dzięki śmietance.

Składniki

  • Pierś indycza, 1 kg
  • wieprzowina, 1 kg
  • WąTRóBKA, 1/2 kg
  • cebula, 2 szt.
  • śmietana 30-tka ( do deserów), 0,3 l
  • sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, do smaku
  • Marchewka, pietruszka, po jednej
  • bułka

Przygotowanie

  1. Gotuję mięsa do miękkości wraz z marchewką i pietruszką i przyprawami.

  2. Wątróbkę i cebulę smażę. Wszystko mielę na drobnym sicie. Dosmaczam. I na koniec dodaję śmietankę. Mieszam i wykładam do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą.

  3. Piekę w 180 stopniach około godziny Wywar mięsny przelewam do słoików. I sukcesywnie zużywam do zup.

Komentarze do przepisu (9)

Konto usunięte 26 marca 2012
Jeszcze nigdy nie robiłam sama pasztetu, ale chyba wypróbuję z twojego przepisu :)
biancorossa 26 marca 2012
Czas się przygotować na świąteczną rozpustę:)
olina102 26 marca 2012
Ja zrobiłam 8 keksówek i na jakiś czas mam pasztet w zamrażarce.
Życzę smacznego:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Pierś indycza, 1 kg
  • wieprzowina, 1 kg
  • WąTRóBKA, 1/2 kg
  • cebula, 2 szt.
  • śmietana 30-tka ( do deserów), 0,3 l
  • sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, do smaku
  • Marchewka, pietruszka, po jednej
  • bułka
Składniki