Pasztet

Przepis dnia 2012-04-04
Pasztet
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mari
Przepis dostałam od znajomej. Błyskawicznie się robi.

Składniki

  • łopatka wieprzowa, 1 kg
  • pręga wołowa, 1 kg
  • wątróbka wieprzowa lub cielęca, 1/2 kg
  • cebula, 6 szt.
  • weka, 1 szt.
  • ziele ang., kilka ziaren
  • jajka, 5 szt.
  • pieprz, pieprz ziołowy, sól, gałka muszkat.
  • liśc laurowy

Przygotowanie

  1. Mięso, cebulę i liśc laurowy wrzucic do szybkowaru i zagotowac do rozpadnięcia się mięsa. Po ugotowaniu wyjąc liśc laurowy, wrzucic wekę, poczekac aż namoknie i wszystko razem porządnie zmiksowac, dodając w międzyczasie jajka. Przyprawic sporą ilością pieprzu, dodac też pieprz ziołowy, sól, zmielone ziele ang. oraz gałkę muszkatołową.

  2. Masę wylac na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

Komentarze do przepisu (14)

wiola1100 19 lutego 2010
uwielbiam smak domowego pasztetu sama nigdy nie robiłam muszę spróbować
kaska1 19 lutego 2010
Ale smakowicie wyglada.
mari 23 lutego 2010
Najlepiej do tego pasztetu dodac jeszcze ok. 1/2 kg podgardla.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • łopatka wieprzowa, 1 kg
  • pręga wołowa, 1 kg
  • wątróbka wieprzowa lub cielęca, 1/2 kg
  • cebula, 6 szt.
  • weka, 1 szt.
  • ziele ang., kilka ziaren
  • jajka, 5 szt.
  • pieprz, pieprz ziołowy, sól, gałka muszkat.
  • liśc laurowy
Składniki