Pasztet

Pasztet
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LIDECZKA
Wspaniały, delikatny, jak u mamy.

Składniki

  • tłusta wieprzowina (np. gulaszowe), 1,5 kg
  • podgardle razem ze skórką, 0,5 kg
  • małe płuco, 1
  • wątróbka (cielęca, wieprzowa lub drobiowa), 0,2 kg
  • marchew, seler, korzeń pietruszki, cebula
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liśc laurowy
  • Pieprz ziołowy
  • Jaja, 4
  • bułka czerstwa, 2
  • mleko
  • cebula duża, 1
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie

  1. Czerstwą bułkę namoczyc w mleku.

  2. Mięso ugotowac w warzywach z przyprawami. Na koniec w wywarze sparzyc wątróbkę. Wystudzic.

  3. Wystudzone mięso przepuścic przez maszynkę trzykrotnie razem z bułką, cebulą, ugotowanymi warzywami.

  4. Do masy mięsnej dodac jaja, sól, pieprz ziołowy, dokładnie wyrobic.

  5. Foremki wysmarowac tłuszczem, wysypac tartą bułką, wypełnic masą. Piec w piekarniku ok. godziny w temp. 180 stopni. Wspaniałe na każdą okazję. Smacznego.

Komentarze do przepisu (11)

Tosca 29 lipca 2009
Jak czytam o płucach czy podgardlu, to sorry, ale odechciewa mi się tego pasztetu... Może gdybym nie wiedziała,... Czytaj całość »
Jak czytam o płucach czy podgardlu, to sorry, ale odechciewa mi się tego pasztetu... Może gdybym nie wiedziała, co w nim jest, to bym go zjadła, bo wygląda bardzo ładnie...
bacha211163 31 lipca 2009
Widać że młoda osoba nie wie co miesza się do wyrobów,serwowanych nam w sklepach..Zawsze można sięgnąć... Czytaj całość »
Widać że młoda osoba nie wie co miesza się do wyrobów,serwowanych nam w sklepach..Zawsze można sięgnąć np.po "zdrowiutką"sałatę z pestycydami.A ja zrobię taki pasztecik-ale bez płuca :)
dziecina 31 lipca 2009
Też robię taki pasztet a moje córki /26 i 24 lata/ uważają, że wtedy w domu jest święto i wcale wtedy nie... Czytaj całość »
Też robię taki pasztet a moje córki /26 i 24 lata/ uważają, że wtedy w domu jest święto i wcale wtedy nie jedzą one poprostu żrą
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • tłusta wieprzowina (np. gulaszowe), 1,5 kg
  • podgardle razem ze skórką, 0,5 kg
  • małe płuco, 1
  • wątróbka (cielęca, wieprzowa lub drobiowa), 0,2 kg
  • marchew, seler, korzeń pietruszki, cebula
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liśc laurowy
  • Pieprz ziołowy
  • Jaja, 4
  • bułka czerstwa, 2
  • mleko
  • cebula duża, 1
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Składniki