Pasztet

Pasztet
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Vanada
Wyborny pasztet do chleba:)

Składniki

Przygotowanie

  1. Podgadrle kroimy na kawałki i podsmażamy na smalcu. Do wytopionego podgardla dodajemy pokrojone mięso, serca wieprzowe, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy. Wszystko dusimy ok 2 godzin podlewając wadą ( do miękkości mięsa). Wyjmujemy mięso na miskę do ostygnięcia. Na pozostały tłuszcz wrzucamy cebule pokrojone na połówki, dusimy ok 10 min, wyjmujemy do mięsa. Na tłuszcz wrzucamy wątrobę i dosłownie dusimy 3-5 minut aby tylko się ścięła. Wyjmujemy również do ostygnięcia. W pozostałym tłuszczu ( sosiku pamiętamy o podlewaniu wody) moczymy kajzerki. Wszystkie składniki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa( mięsa+ cebula+ namoczone bułki+pozostały tłuszcz po duszeniu) ja mielę jednokrotnie ale można dwukrotnie jeśli chce się uzyskać bardziej jedwabistą konsystencję pasztetu. Dodajemy surowe jajka, kaszę mannę i ewentualnie doprawiamy do smaku ( jeśli masa będzie miała zbyt zwartą strukturę można dodać trochę przegotowanej wody). Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, gładzimy na masę wylewamy roztrzepane jajko i posypujemy odrobiną bułki tartej. Na wierzchu masy robimy dziurki widelcem. Pieczemy ok 1h początkowo w temp 180C potem zmniejszając na 160.
    Polecam zarówno na ciepło jak i na zimno.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

anetas197601 23 kwietnia 2013
nie ma to jak swojski pasztecik, przynajmniej człowiek wie co je a nie ten syf co nam sprzedają :))
embepe13 14 marca 2019
Polecam dodatek gałki muszkatołowej, np zamiast majeranku. To dopiero poezja smaku. Nie przepuszczam drugi raz... Czytaj całość »
Polecam dodatek gałki muszkatołowej, np zamiast majeranku. To dopiero poezja smaku. Nie przepuszczam drugi raz przez maszynkę tylko wkładam ręczny blender. Łatwiej, a konsystencja mmmmm :) Pozdrawiam.
Składniki
Składniki