Paszteciki z mięsem, kapustą i grzybami:

Paszteciki z mięsem, kapustą i grzybami:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Tych pasztecików nie może zabraknąć w naszym domu na święta i rodzinne uroczystości. Są mięciutkie i delikatne a przy tym smaczne.

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 całe jajka
  • 250 masła lub dobrej margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty (u mnie domowa)
  • 1 szklanka suszonych grzybów leśnych
  • 3 udka drobiowe
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz majeranek
  • Dodatkowo:
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia farszu

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną
    Pozostałe składniki wyłożyć na blat i posiekać nożem.
    Dodać śmietanę z drożdżami i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
    Przykryć ściereczką lub odwróconą miską i odstawić na pół godziny by ciasto urosło.

    Kapustę, udka i namoczone wcześniej grzyby ugotować osobno.
    Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać odciśniętą kapustę i odsączone grzyby. Podlać olejem by farsz się nie przypalił. Smażyć chwilę, cały czas mieszając.
    Udka obrać z kości i skóry. Zmielić na grubych oczkach razem z kapustą i grzybami. Dodać jajko i doprawić.
    Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować cieniutko na kształt prostokąta. Pociąć na pasy szerokości 10 cm. Wzdłuż każdego pasa układać farsz i delikatnie zwijać. Układać "szwem" do dołu. Pociąć na 4-5 cm kawałki.
    Układać na blasze (tej z wyposażenia piekarnika), wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut by ponownie podrosły. Przed pieczeniem posmarować każdy żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec 20 minut.
    Podawać z czystym barszczem do picia.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 27 listopada 2020
Wspaniale paszteciki:-)
KulinarnaChwila 29 listopada 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • Ciasto:
  • 4 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 całe jajka
  • 250 masła lub dobrej margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty (u mnie domowa)
  • 1 szklanka suszonych grzybów leśnych
  • 3 udka drobiowe
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz majeranek
  • Dodatkowo:
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia farszu
Składniki